09.06.2020 günü Tut İlçemizde düzenlenen "Dut Hasat Günü" ne Başta Tut Kaymakamı Yunus KIZILGÜNEŞ olmak üzere Tut Belediye Başkanı Mehmet KILIÇ, İl Tarım ve Orman Müdürü Nurettin KIYAS, KTV Şube Müdürü Mustafa TERZİ, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mahir TOPRAK ve çok sayıda çiftçi katıldı.
Tut çiftçilerinden Kadir DURSUN'un "Dut Bahçem" ismini verdiği dut bahçesinde düzenlenen hasat gününe çok sayıda yetiştirici iştirak etti. Olgunlaşmış dutların geleneksel silkeleme yöntemiyle hasat edildiği hasat gününde ayrıca pekmez yapımının aşamaları da tatbiki olarak uygulandı.
Törende konuşan İl Müdürü Nurettin KIYAS, ülkemizde ve Tut İlçemizdeki dut yetiştiriciliğine dair şunları söyledi;
"Yeşillikler Beldesi" olarak bilinen ve ismini dut meyvesinden alan Tut İlçemizde "beyaz altın" ın ilk hasadı başladı. Ülke genelinde iklim ve toprak yapısına bağlı olarak 74 ilde dut üretimi yapılmaktadır. İlimizdeki 2.260 dekar dut yetiştirme alanının büyük bir kısmı Tut İlçesinde bulunmaktadır. Ülke genelinde yetiştirme alanında 2. sırada bulunmaktayız. İlimizdeki üretim miktarı 5.700 ton kadar olup, üretimde de ülke genelinde 2. sıradayız.
Bünyesinde birçok besin maddesini barındıran dut pekmezi, Anadolu insanı tarafından hastalıklara karşı kalkan olarak görülmektedir. Dut pekmezi, diğer bölgelerden farklı olarak Adıyaman'ın Tut İlçesinde kaynatılmadan, güneşte olgunlaştırılarak elde edilmektedir. Kaynatmadan kaynaklanan besin değeri azalmasını önlemek için uygulanan bu yöntemde dut şırası üç gün üç gece boyunca ayazda ve güneşte bekletilmektedir.
Yere temas etmeden, hijyenik koşullarda bez sofralara silkelenen dutlar sıkıldıktan sonra sadece 15-20 dakika kaynatılır. Başka yörelerde beyaz toprak ile saatlerce kaynatılarak hazırlanan dut pekmezi, Tut İlçesinde çok kısa bir süre kaynatılıyor. Dut şerbeti süzüldükten sonra uygun tepsilerde güneşe bırakılıyor. Üzerleri kapatılan pekmez, üçüncü günün sonunda paketlenerek yurt içinde ve yurt dışında satışa sunulmaktadır."