T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İlimizde Badem Hasadı Başladı

Yayın Tarihi : 4.09.2020

Kahta İlçemize bağlı Arılı Köyünde Önder Çiftçilerimizden Fehmi TURANLI'nın badem bahçesinde badem hasadı gerçekleştirildi. Hasada İl Müdürümüz Nurettin KIYAS, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Mustafa TERZİ katıldı.

Bahçe sahibi üretici Fehmi TURANLI; "500 dekarlık badem bahçesinin 250 dekarında bulunan badem ağaçlarının 3 yaşında olduğunu, diğer 250 dekarı üzerinde bulunan ağaçların ise verime gelmiş olduğunu" belirterek "10 yıl önce acı badem üzerine bahçeler oluşturduk. Ancak ekonomik olması için acı badem yerine klon anaçlar dikmeye başladık. Acı bademde 5'inci yılda ürün alırken, klon anaçta biz 3'üncü yılda ürün almaya başladık" dedi.

Basın mensuplarının da ilgi ile izlediği Badem Hasat etkinliğinde İl Müdürümüz Nurettin Kıyas, ilimizdeki badem yetiştiriciliğinin seyri ile ilgili olarak şu açıklamalarda bulundu:

"3 yaşında olan 250 dekar alanda ağaç başına 3-4 kg diğer 250 dekarda ise ağaç başına 10-12 kg verim alınmaktadır. İlimizde 72.350 dekar badem alanı bulunuyor. Geçen yıl 15.470 ton badem üretimi gerçekleşti. Badem bahçesi sahiplerinin ve yeni bahçe tesis edecek çiftçiler konu uzmanı teknik elemanlarımızla irtibat halinde olmalılar, özellikle fidan seçiminde dikkatli olunması gerekmektedir. Çiftçilerimize bol kazançlı ve bereketli bir hasat dönemi diliyorum.

 Adıyaman'da devlet desteğiyle kurulan modern badem bahçelerinin 7 yılda 20 kat artması ile ilimiz yetiştirme alanı bakımından Türkiye'de ilk sıraya yerleşti. Cumhuriyetin 100'üncü yılında 100 bin dekar sloganıyla ve kamu kaynakları kullanılarak desteklenen badem bahçeleri, Adıyaman'da 72 bin dekara ulaştı. Bahçelerimizde tamamen modern tarım teknikleri uygulanmaktadır. Fidanlarımız doku kültürü ile dikilmekte, basınçlı sulama sistemi kullanılmaktadır. Modern tarım teknikleri ile kurulan bahçelerde 3. yıldan itibaren ürün elde edilmeye başlandı. 2013 yılında 3 bin 500 dekar olan badem dikim alanı 2020 yılında 72 bin dekara ulaştı. Geçen yıl 12.400 ton badem üretiminin yapıldığı Adıyaman'da bu yıl 13.000 ton verim bekleniyor. Kuru tarıma alternatif olarak ortaya çıkan badem üretiminde ilk sıralara yerleşen Adıyaman'da üretilen bademler, Kahta ilçesinde Tarım Kredi Kooperatifleri Birliği tarafından kurulan fabrika tarafından satın alınıp işlenerek ulusal market zincirlerinin raflarında satılıyor. Dolayısıyla ilimizde üretilen bademin pazar problemi de bulunmuyor. Bunların hasadı modern hasat makineleri ile yapılıyor. Toplanan bademler, kabuklarından ayıklandıktan sonra sergi alanında kurutuluyor. Kurutulan bademler daha sonra işleme tesisinde kırılarak paketleniyor."