T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

Coğrafi Tescilli Ürünlerimizden Besni Üzümünde Hasat Başladı

Yayın Tarihi : 27.08.2021

"Peygamber üzümü" olarak da bilinen  ve 18.08.2017 tarihinde tescili yapılan Adıyaman'ın Besni üzümünde hasat başladı.

Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürlüğü ekipleri; Besni üzümü üretim alanlarında hasat işlemlerine katılarak inceleme ve değerlendirmelerde bulundu.

Besni üzümü, Besni ilçesinin Suvarlı, Çorak, Karalar, Yayıklı, Sarıyaprak, Pınarbaşı, Beşkoz, Burunçayır, Oyalı köyleri ile Gölbaşı İlçesinde üretilmektedir.

 

Besni üzümü, taneleri iri, homojen, orta uzunlukta, kısa oval şekillidir. Kabuğu ince ve yeşil-sarı renktedir. Meyve eti sertliği çok yüksektir. Tane sapı kısa olup sapın salkımdan kopması çok kolay, 2-3 çekirdeklidir. Salkımları yazlık sürgünlerin 3.-4. boğumlarında oluşur. Yetiştiricilikten hasat işlemine kadar her aşaması zahmetli olan besni üzümünün küçük aile işletmeciliği şeklinde tüm aile fertlerinin çalışmasıyla kurutularak sofralara ulaşmasına kadar bir haftalık süreç gerekiyor. Hasat edilip taneleme işlemi yapılan üzüm; potasyum ve zeytinyağı karışımıyla yağlanarak daha önce hazırlanan sergi alanlarında güneş altında kurumaya bırakılmaktadır. Kurutulan ürünler dökme olarak veya ambalajlanarak satılmaktadır.

Bölge çiftçilerimizden besni üzümü yetiştiricisi Cafer Ulakçı; "kuruttukları üzümlerin besleyici ve yüksek kalitede olduklarını, pazarlamayı çevre illere sattıklarını ve bölgede talep gördüklerini" dile getirdi.