T.C. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı

İlimiz Şarka Virüsünden (Plum Pox Potyvirus-PPV) “Ari Alan” İlan Edildi

Yayın Tarihi : 18.02.2022

2008-2012 yılları arasında tüm Türkiye' de yürütülen "Ülkesel Şarka " projesinin bir alt projesi olan ve Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından yürütülen "Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde Sert Çekirdekli Meyvelerde Görülen Şarka Virus Hastalığının Son Durumunun Belirlenmesi ve Mücadele Olanaklarının Ortaya Konması" isimli proje kapsamında ilimizde 100 sert çekirdekli meyve örneğinden yapılan analiz sonucunda ve 2016-2021 yılları arasında yapılan ari alan çalışmaları neticesinde 333 sert çekirdekli meyve örneğinden yapılan analizler sonucunda şüpheli durumla karşılaşılmamıştır.

Şarka hastalığı (Plum Pox Potyvirus-PPV), sert çekirdekli meyvelerde bulunan hastalıklar içinde en önemli ve en tehlikeli olanıdır. Hastalığın kimyasal mücadelesinin olmaması, çok hızlı epidemi yapması, hastalıktan kurtulmanın tek çaresinin eradikasyon olması, Şarka'yı diğer hastalıklardan daha önemli kılmaktadır. Şarka hastalığı sert çekirdekli meyve ağaçlarında; meyve ağırlığı, büyüklüğü, verimi, şeker oranında azalma, asitliğin artması, erken meyve dökümü, nekroz, deformasyon, meyvelerde şekil bozukluğu ve buna benzer belirtiler meydana getirdiğinden dolayı ürünün ticari değerinin kısmen ya da tamamen yok olmasına neden olmaktadır.

Bu hastalığın en çok etkilediği bitkiler şeftali, kayısı, nektarin, badem, erik ve kiraz gibi sert çekirdekli meyve ağaçlarıdır. Yabani ve süs türleri de hastalıktan etkilenebilmektedir. Hastalık etmeni PPV virüsü, yaprak bitiyle veya hastalıklı bitkilerin başka bölgelere gitmesiyle taşınmaktadır.

Bitki Sağlığı Uygulama Programı çerçevesinde zararlı organizmalardan ari alan oluşturmak amacıyla Diyarbakır Zirai Mücadele Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından, 2022 yılı itibariyle İlimiz sert çekirdekli üretim alanlarında Şarka Virüsü (Plum Pox Potyvirus-PPV) bakımından Ari Alan kabul edilmiştir. İlimizde çevre illerden sert çekirdekli meyve fidan girişi olması nedeniyle yeni bulaşma riski halen bulunduğundan yeni tesis edilecek sert çekirdekli meyve alanlarında sürveylere devam edilecektir.