Rhynchosporium secalis [(Oudem) J.J. Davis]
Buğday Entegre Mücadele Projesi kapsamında İl Müdürlüğümüz teknik elemanları tarafından, hububat ekili alanlarda yapılan rutin kontrollerde arpa ekilen alanlarda Arpa Yaprak Yanıklığı hastalığında yoğunluk olduğu gözlemlenmiştir.
Hastalık 4 ile 25 °C arasındaki sıcaklıklarda ve yağmurlu havalarda oluşmaktadır. Arpa yaprak yanıklığı hastalığı daha çok yaprak ayasında görülmekle beraber kında, boğumlarda, sapta ve başakta da ortaya çıkmaktadır.
Hastalık belirtileri; önce gri-yeşil, mavimsi bir renkte, oval ve düzgün olmayan yağlımsı lekeler şeklinde, daha sonra lekelerin orta kısmı beyazımsı gri, kenarları da koyu kahverengi ve farklı ölçülerde görülmektedir. Arpa yaprak yanıklığı hastalığı, Türkiye'de arpa yetiştirilen hemen hemen tüm bölgelerde görülebilmektedir.
Hastalık etmeni genellikle bitkilerde kardeş sayısını ve bin tane ağırlığını azaltarak üründe kayıplara neden olmaktadır. Verimde oluşacak kayıplar; hastalığın başladığı döneme bağlı olarak, % 30-40 oranına kadar yükselmektedir. Enfeksiyon zamanı ve özellikle bitkide üst yaprakların enfekte olduğu koşullarda elde edilecek üründe kayıplar artmaktadır. Arpa çeşitlerinde kardeşlenme döneminden sonra enfekte edildikleri takdirde, verim kayıplarının yüksek olduğu belirlenmiştir.
İlimizdeki hava şartları dikkate alındığında; hastalığın yayılması için uygun bir ortam olduğu ve hastalığın yayılacağı kanaatine varılmıştır. Arpa ekimi yapan üreticilerimizin ekinlerini kontrol etmeleri, herhangi bir hastalık belirtisi gördüğünde İl ve İlçe Müdürlüklerimize başvurmaları gerekmektedir.